Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej
Preparaty żywieniowe dla pacjentów onkologicznych uzupełniają dietę pacjentów o składniki odżywcze, których często brakuje w spożywanych tradycyjnych posiłkach. Osoby zmagające się z chorobą nowotworową są szczególnie podatne na rozwój niedożywienia. Wynika to z wielu przyczyn. Wśród nich wymienić można spadek apetytu, szybkie pojawianie się uczucia sytości po posiłku, zaburzenia metaboliczne, do których dochodzi podczas choroby nowotworowej, a także zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. Między innymi właśnie z tych powodów żywienie medyczne jest potrzebne wielu pacjentom onkologicznym.
Żywienie medyczne podczas chemioterapii zapobiega niebezpiecznym skutkom niedożywienia. Wpływa na masę i siłę mięśniową, a także ma istotne znaczenie w kontekście tolerancji wprowadzonego leczenia. Stan odżywienia organizmu oddziałuje też na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Preparaty żywieniowe dla pacjentów onkologicznych
Żywność medyczna po chemioterapii lub w jej trakcie powinna dostarczać odpowiednio dużą dawkę białka. U pacjentów onkologicznych zapotrzebowanie na białko wzrasta. Optymalna ilość białka w pożywieniu wpływa m.in. na proces regeneracji tkanek i funkcjonowanie komórek. Żywienie medyczne podczas chemioterapii powinno dostarczać też wystarczającą ilość energii. W preparatach dla pacjentów onkologicznych warto szukać również nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, ponieważ posiadają one cenne działanie przeciwzapalne. Preparaty żywieniowe dla pacjentów onkologicznych powinno być dobierane indywidualnie, wspólnie z lekarzem. Ważne jest znalezienie produktu, który dostarcza choremu potrzebne mu składniki odżywcze, a jednocześnie jest przez niego dobrze tolerowany i chętnie spożywany.