Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego przed i po operacji
Produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym powstał z myślą o optymalnym odżywieniu pacjentów przygotowujących się do operacji oraz regenerujących się po przebytym zabiegu. Jest to rodzaj żywności, który powinien być wprowadzany pod kontrolą lekarza. Sposób żywienia oraz potrzebne składniki odżywcze należy ustalić indywidualnie, kierując się stanem zdrowia i potrzebami pacjenta.
Środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego przed operacją najczęściej zaleca się wprowadzać już 7-14 dni przed zabiegiem. U pacjentów z mniejszymi niedoborami żywieniowymi, posiłki te można wprowadzić później. Spożywanie tego typu produktów jest szczególnie istotne u pacjentów niedożywionych oraz znajdujących się w grupie ryzyka wystąpienia niedożywienia. Niedostateczny stan odżywienia często pojawia się wśród osób z chorobą nowotworową, przewlekłą chorobą układu pokarmowego zaburzającą wchłanianie czy też wśród osób starszych.
Żywienie medyczne po operacji wspiera powrót pacjenta do zdrowia i normalnego funkcjonowania, a także ogranicza ryzyko rozwoju określonych powikłań pooperacyjnych. Odpowiedni stan odżywienia jest też związany z krótszym pobytem w szpitalu.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – produkty dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym
Środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego przed i po operacji powinien dostarczać potrzebne witaminy i minerały, a do tego odpowiednio dużą dawkę energii i białka. Przy wyborze odpowiedniego produktu bardzo ważne jest więc zwrócenie uwagi na to, aby preparaty wzmacniające organizm po operacji lub stosowane przed zabiegiem były wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe. Duża koncentracja potrzebnych składników odżywczych w stosunkowo niewielkiej objętości płynu pomaga chorym regularnie przyjmować taki produkt. Wielu pacjentów zmaga się bowiem z brakiem apetytu i trudnością ze spożywaniem pokarmu. Im mniejsza jest więc objętość posiłku, tym istnieje większa szansa na to, że pacjent ją przyjmie.
Środek specjalnego przeznaczenia medycznego można przyjmować w preferowanej przez pacjenta wersji smakowej. Obecnie dostępny jest dość szeroki wybór preparatów odżywczych, dzięki czemu pacjent może spożywać produkt, którego smak najbardziej mu odpowiada. Środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego w płynie jest też łatwy do spożycia nawet przez tę grupę pacjentów, która ma problem z przełykaniem.