Żywienie medyczne w chorobie dla pacjentów hospitalizowanych
Żywienie w chorobie ma na celu zapobieganie niedożywieniu oraz wspieranie jego leczenia, jeśli już się rozwinie. Jedzenie w płynie dla chorych hospitalizowanych zapewnia im wsparcie żywieniowe i dostarcza składniki odżywcze, których może brakować w tradycyjnych posiłkach. Jeśli tylko zachodzi możliwość, preferowane jest żywienie doustne. Żywienie medyczne u pacjentów przebywających w szpitalu powinno być dostosowane indywidualnie do stanu ich odżywienia oraz potrzeb ich organizmu. Jest to rodzaj żywności, który powinien być wprowadzany pod kontrolą lekarza
Jedzenie w płynie dla chorych hospitalizowanych i po wyjściu ze szpitala dostępne jest w różnorodnych smakach. Zapobiega to monotonii spożywanych posiłków. Przy wyborze produktu warto zwrócić uwagę na to, czy dana żywność może być stosowana jako jedyne źródło pożywienia, czy powinna być jedynie elementem codziennej diety. Pacjenci w trakcie i po hospitalizacji zazwyczaj potrzebują większej ilości białka, dlatego szczególnie zalecane w tym okresie są produkty wysokobiałkowe.