Informacje podstawowe Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Lek Rivel jest żelem do stosowania miejscowego o działaniu przeciwbakteryjnym i łagodzącym dolegliwości bólowe i stan zapalny.
Skład Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Substancją czynną leku jest mleczan etakrydyny 5 mg/g.
Pozostałe składniki to: etanol 96%, metylu parahydroksybenzoesan, propylu parahydroksybenzoesan, hydroksyetyloceluloza, glikol propylenowy, woda oczyszczona.
Działanie Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Rivel jest żelem do stosowania miejscowego. W skład leku wchodzi substancja czynna – mleczan etakrydyny.
Wskazania Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Lek Rivel stosuje się miejscowo:
w odkażaniu skóry i błon śluzowych;
we wspomagającym leczeniu zakażeń skóry wywołanych głównie przez bakterie Gram-dodatnie (czyraki, czyraki mnogie, ropnie), mieszanych zapaleń skóry (bakteryjnych i grzybiczych);
po ukąszeniu owadów.
Dawkowanie Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Ten lek należy zawsze stosować dokładnie tak, jak to opisano w ulotce dla pacjenta lub według zaleceń lekarza lub farmaceuty. W razie wątpliwości należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty.
Lek jest przeznaczony do stosowania miejscowego na skórę lub błony śluzowe. Należy nakładać cienką warstwę leku na zmienioną chorobowo skórę lub błony śluzowe 2-3 razy na dobę (w razie potrzeby częściej). Lek może być stosowany pod opatrunek.
Po zastosowaniu leku należy umyć ręce, jeśli leczenie ich nie dotyczy.
Przeciwwskazania Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Kiedy nie stosować leku Rivel
jeśli pacjent ma uczulenie na mleczan etakrydyny, inne pochodne akrydyny lub którykolwiek z pozostałych składników tego leku.
Informacje dodatkowe Rivel, 5 mg/g żel, 30 g
Nie stosować na duże powierzchnie uszkodzonej skóry.
Nie należy stosować na błonę śluzową jamy ustnej.
Lek Rivel zawiera metylu parahydroksybenzoesan i propylu parahydroksybenzoesan, które mogą powodować reakcje alergiczne (możliwe reakcje typu późnego).
Lek zawiera glikol propylenowy, który może powodować podrażnienie skóry.
Lek należy przechowywać w miejscu niewidocznym i niedostępnym dla dzieci.
Przechowywać w temperaturze poniżej 25 st.C.