Kapsaicyna – co to jest?
Kapsaicyna należy do alkaloidów. Substancja ta zawarta jest głównie w roślinach z rodzaju pieprzowców, czyli np. w papryce. Charakteryzuje się ostrym smakiem, czerwonym kolorem, ale też wieloma właściwościami wykorzystywanymi w medycynie i kosmetologii. W kuchni papryka bogata w kapsaicynę wykorzystywana jest jako przyprawa nadająca potrawom ostry smak. Ze względu na korzystny wpływ na organizm oraz metabolizm warto stosować tego typu dodatki w kuchni.
Kapsaicyna – właściwości
Kapsaicyna hamuje rozwój niektórych bakterii i grzybów. Działa antyoksydacyjnie, co wykorzystywane jest głównie w zapobieganiu chorobie wieńcowej. Kapsaicyna działanie pobudzające na porost włosów. Wcieranie nalewki z owoców pieprzowca w skórę głowy pobudza ukrwienie skóry głowy, co sprawdza się przy nadmiernym wypadaniu włosów. Preparaty na odchudzanie również niekiedy zawierają w swoim składzie alkaloid – kapsaicyna. Jak działa w tym obszarze? Przyspiesza spalanie tłuszczów, zmniejsza apetyt i podnosi temperaturę ciała. Preparaty przeciwbólowe do użytku zewnętrznego – plastry, maści, zawierające kapsaicynę działają natomiast rozgrzewająco. Efekt przeciwbólowy osiągany jest dzięki inaktywacji receptorów na zakończeniach nerwowych.
Co to kapsaicyna jako składnik pomadek do ust? Dzięki takiemu składnikowi usta stają się bardziej czerwone i wydatniejsze.
Kapsaicyna – dawkowanie
Warto zwrócić uwagę, że małe dawki kapsaicyny są korzystne dla zdrowia, jej przedawkowanie natomiast, choć mało prawdopodobne, może okazać się wręcz śmiertelne.