Herbata z lipy – właściwości
Herbata z lipy na nadciśnienie lub nadmiar stresu stosowana była powszechnie w ubiegłym wieku. Obecnie, herbata lub syrop z lipy wykorzystywane są głównie w celu wspomagania leczenia przeziębienia i grypy. Substancje czynne zawarte w lipie wykazują właściwości przeciwzapalne i napotne. Mogą delikatnie obniżyć podwyższoną temperaturę ciała. Lipa wykorzystywana jest również w terapii stanów zapalnych zlokalizowanych w obrębie skóry, a także jamy ustnej.
Syrop z kwiatów lipy, herbatka lub inne preparaty zawierające lipę uważane są za bezpieczne w stosowaniu. Nie ma jednak danych dotyczących bezpieczeństwa przyjmowania lipy przez kobiety ciężarne i kobiety karmiące piersią. Z tego powodu, herbatka z lipy, syrop czy spray z lipą nie są zalecane podczas ciąży i laktacji.
Lipa - zastosowanie
Preparaty na przeziębienie zawierające lipę mogą być stosowane zarówno przez osoby dorosłe, jak i przez dzieci. Lipa znajduje się w środkach wspomagających leczenie łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych. Syrop z lipy łagodzi podrażnienie błony śluzowej gardła. W wielu preparatach, oprócz lipy znajdziemy też inne składniki, które również pomagają uśmierzyć odczuwane przez chorego dolegliwości. Lipa jest też jednym ze składników naturalnych środków na gorączkę. Jej zaletą jest także brak znaczących interakcji z innymi preparatami leczniczymi.