Miód - właściwości
Miód to smaczny dodatek do herbaty i posiłków. Posiada również szereg właściwości leczniczych, które zawdzięcza bogatemu składowi. Jest on źródłem witamin i minerałów, m.in.:
- potasu
- magnezu
- żelaza
- wapnia
- witamin A i C
- witamin z grupy B
Z tego też względu miód jest cennym wsparciem w walce z przeziębieniem. Leki z miodem mogą być pomocne zwłaszcza w bólu gardła oraz innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ponadto, miód to źródło łatwo przyswajalnych dla organizmu węglowodanów. Włączenie go do swojej diety w przypadku sportowców, bądź osób o wzmożonym wysiłku umysłowym, może być skutecznym wsparciem dla organizmu i przełożyć się na lepszą jego efektywność.
Miód wykazuje także działanie kardioprotekcyjne, chroniąc układ sercowo - naczyniowy przed rozwojem chorób m.in miażdżycy. Wspomaga pracę serca, głównie ze względu na zawartość acetylocholiny. Miód to również cenne wsparcie w zaburzeniach pracy układu pokarmowego. Tabletki z miodem są zalecane zwłaszcza w przypadku leczenia wrzodów żołądka, a także w nudnościach i zaparciach.
Miód - recepta na walkę z przeziębieniem?
Mimo wielu pozytywnych aspektów działania miodu na organizm, to w walce z przeziębieniem miód jest najczęściej wykorzystywany przez pacjentów. Tabletki na gardło z miodem działają antyseptycznie, powlekająco oraz przeciwzapalnie. Przyczyniają się także do zmniejszenia obrzęku błon śluzowych. Z kolei syrop na kaszel, zawierający w swoim składzie miód, ułatwi rozrzedzenie zalegającej wydzieliny i powlecze śluzówkę dróg oddechowych. Wypicie miodu z ciepłą wodą przed spaniem może także działać uspokajająco i ułatwić zasypianie, często utrudnione w trakcie infekcji.