Sorbitol co to za substancja?
Sorbitol jest alkoholem cukrowym, który naturalnie występuje powszechnie w wielu owocach. Należy też do półsyntetycznych substancji słodzących, dzięki czemu stosowany jest w wielu produktach jako zamiennik cukru. Nie powoduje tak gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi jak sacharoza (tradycyjny cukier).
Sorbitol – właściwości wygładzające i utrzymujące wilgoć w skórze wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Sorbitol nadaje produktom odpowiednią lepkość, konsystencję i poprawia wygodę aplikacji. Substancja ta posiada też właściwości nawilżające.
Sorbitol – zastosowanie
Sorbitol – działanie nawilżające i wygładzające sprawia, że substancja ta jest obecna w licznych kosmetykach. Zawierają ją szampony, a także produkty do pielęgnacji twarzy i ciała. Można znaleźć ją w kosmetykach dla dorosłych i kosmetykach dla dzieci. Oprócz produktów kosmetycznych sorbitol jest też składnikiem leków i suplementów medycznych. W tych preparatach zazwyczaj pełni rolę wypełniacza. Sorbitol wchodzi też w skład drażetek odświeżających, nadając im przyjemny, słodkawy smak.
Sorbitol – szkodliwość
Sorbitol może czasami wywoływać wzdęcia, uczucie rozpierania brzucha lub niestrawność. Przy nadmiernym spożyciu może też wystąpić biegunka. Dlatego istotne jest, aby produkt doustny z sorbitolem spożywać w ilościach zgodnych z zaleceniami producenta.
Sorbitol a cukrzyca – sorbitol jako substancja słodząca może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. 1 g sorbitolu dostarcza mniej kalorii niż 1 g tradycyjnego cukru.
Sorbitol w ciąży wydaje się być bezpieczną substancją, choć brakuje oficjalnego stanowiska ekspertów dotyczącego jego stosowania przez kobiety ciężarne. Prawdopodobnie jednak, o ile spożywany jest w umiarkowanej ilości, jest bezpieczny w tym okresie.