Spirulina właściwości lecznicze
Spirulina jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego jest szczególnie polecana jako dodatek w diecie wegetariańskiej. W składzie surowca również można znaleźć: kwasy omega-3 i 6, witaminy z grupy B, witaminę C, E, PP, fitosterole, beta- karoten oraz sole mineralne.
Surowiec znalazł swoje zastosowanie w dietetyce jako dodatek do diety ubogiej w białko i składniki odżywcze. Regularne stosowanie spiruliny może wspomóc uzupełnić niektóre niedobory podczas redukcji wagi lub w trakcie upośledzonego wchłaniania jelitowego. Dodatkowo, spirulina wspomaga pracę układu immunologicznego i może zmniejszyć objawy alergii. Witaminy C, E i beta-karoten mają właściwości antyoksydacyjnie- usuwają wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenie błon komórkowych.
Spirulina- tabletki na zdrowe serce i naczynia
Systematyczne spożywanie spiruliny może być wykorzystywane w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy tłuszczowe w surowcu zmniejszają ilość cholesterolu LDL i trójglicerydów, które są prekursorami dla powstawania blaszek miażdżycowych. Witaminy C, E, PP, działają antyoksydacyjnie i wpływają na śródbłonek naczyń krwionośnych. W konsekwencji zapobiegają miażdżycy i wpływają na regulację ciśnienia krwi.
Spirulina w tabletkach wpływa również na gospodarkę węglowodanów. Naturalne preparaty na trawienie z spiruliną zmniejszają ilość glukozy we krwi, dlatego są polecane osobom z insulinoopornością. Warto pamiętać, że w przypadku cukrzycy typu II oraz w zaburzeniach gospodarki węglowodanów najważniejsza jest diagnostyka i ustalona farmakoterapia przez lekarza. Samo ziołolecznictwo może jedynie wspomóc prawidłowe trawienie i metabolizm substancji odżywczych.