Jakie witaminy po porodzie?
Każda przyszła mama ma świadomość, że witaminy w ciąży to ważny element uzupełniający dietę. W okresie laktacyjnym jest to również ważne. Ciężko z pożywieniem dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników szczególnie gdy zapotrzebowanie na wiele z nich tak bardzo wzrasta. Jakie składniki i w jakich ilościach należy przede wszystkim uzupełniać według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego?
Witaminy dla kobiet karmiących powinny zawierać:
- Jod (200 – 500 µg na dobę) – ważny składnik dla rozwoju psychomotorycznego niemowlęcia, jego ilość w mleku zależy od ilości dostarczanej z pożywieniem, dlatego bardzo istotna jest jego odpowiednia suplementacja.
- Kwas foliowy (400 µg na dobę) – dla uzupełnienia zwiększonego zapotrzebowania młodej mamy.
- Kwasy omega- 3 (600 – 1000 mg na dobę) - regulują mechanizmy odpornościowe, a także zapewniają prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, ich ilość w mleku zależy bezpośrednio od ilości dostarczanej wraz z pożywieniem.
- Witaminę D3 (2000 j.m. na dobę) – jej dostarczanie zapobiega demineralizacji kości matki i reguluje gospodarkę wapniowo – fosforanową.
- Żelazo (20 mg na dobę) – dostarczane w celu wyrównania niedoborów w organizmie matki powstałych na skutek ciąży i porodu.
Pozostałe witaminy i składniki, które zawierają witaminy dla karmiących nie są już konieczne. Nawet lepiej jeśli są one dostarczane z posiłkami, a nie w formie tabletek. Wyjątek stanowią jednak sytuacje, kiedy codzienne menu mamy karmiącej jest dość ubogie. Wtedy jak najbardziej warto regularnie sięgać po wieloskładnikowe suplementy. Karmienie piersią to szczególny okres, ale nie można doprowadzić, aby był on zbyt dużym obciążeniem dla organizmu mamy.
Witaminy dla karmiących piersią – jak stosować?
Wszystkie tego typu suplementy należy stosować w celu uzupełnienia diety według zaleceń producenta. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że witaminy dla mam karmiących to za mało i po wykonaniu badań lekarz zaleca przyjmowanie leków zawierających żelazo, kwas foliowy, jod czy tez witaminę D3.
Witaminy dla kobiet w ciąży
Przede wszystkim to zbilansowana, urozmaicona i regularna dieta powinna dostarczać przyszłej mamie cennych składników odżywczych. Witaminy dla ciężarnych mogą również doprowadzić do nadmiaru niektórych składników co nie jest wskazane dla płodu. Co na pewno należy uzupełniać w diecie ciężarnej i na jakie składniki znacznie zwiększa się zapotrzebowanie?
- Kwas foliowy najlepiej w postaci dobrze przyswajalnych folianów (400 µg),
- Witamina D3 (2000 j.m.),
- Jod (200 – 500 µg,),
- Żelazo (26 – 27 mg) – jeszcze większe zapotrzebowanie niż w okresie laktacyjnym,
- Magnez (nawet do 1g na dobę),
- Kwasy omega – 3 (600 – 1000 mg).