Owoce i kwiat głogu – właściwości
Głóg – działanie tej rośliny wynika z bogactwa zawartych w niej substancji aktywnych. W głogu znajdziemy sporą ilość witaminy C, a także magnez, potas, kwasy omega-3, kwercetynę, rutozyd, beta-karoten, olejki eteryczne i wiele innych związków.
Herbata z głogu wpływa korzystnie na rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Jest ona stosowana również przy kołataniu serca i innych dolegliwościach ze strony układu krążenia. Należy pamiętać, aby o zastosowaniu leków na ciśnienie tętnicze i układ krwionośny zawierających głóg, porozmawiać z lekarzem. Nie mogą one zastępować terapii zleconej przez specjalistę.
Głóg - zastosowanie
Głóg – tabletki, płyn i herbata stosowane są przy problemach z niestrawnością. Głóg wspomaga pracę układu pokarmowego. Działa też rozkurczowo na mięśnie gładkie. Jednak głównym wskazaniem do przyjmowania preparatów z głogiem są zaburzenia układu krążenia. Preparaty na serce i krążenie zawierające głóg wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Głóg znalazł zastosowanie w leczeniu wspomagającym niewydolności serca. Jest też składnikiem niektórych preparatów na cholesterol.
Herbata z głogu – przeciwwskazania
Preparaty z głogiem są dobrze tolerowane przez pacjentów. Przeciwwskazaniem jest głównie nadwrażliwość organizmu na substancje zawarte w głogu. Leki i suplementy z głogiem nie są wskazane również u kobiet w ciąży bez konsultacji z lekarzem, oraz u kobiet karmiących piersią. Wynika to z braku wiedzy na temat możliwego wpływu związków czynnych głogu na dziecko.