Żywienie w chorobach układu pokarmowego
Dieta w chorobach układu pokarmowego pomocna jest u wielu pacjentów, którzy zmagają się z ostrymi lub przewlekłymi schorzeniami przewodu pokarmowego mogącymi powodować niedożywienie ich organizmu. Specjalnie dobrany skład tych preparatów umożliwia dostarczenie kompleksu witamin i składników mineralnych, a także wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego przy pomocy indywidualnie dobranych preparatów odżywczych może być prowadzone na dwa sposoby. Czasami stanowią one jedyne źródło pożywienia. Wówczas spożywa się je w większej ilości. U części pacjentów mogą być jedynie uzupełnieniem normalnej, tradycyjnej diety. W takich przypadkach preparaty te stosuje się w mniejszej ilości.
Żywienie w chorobach układu pokarmowego może być pomocne u pacjentów zmagających się z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. Warto pamiętać, że żywienie medyczne powinno być stosowane jedynie pod kontrolą lekarza. Specjalna dieta w chorobach układu pokarmowego może być też przydatna osobom doświadczających utrzymującej się lub nawracającej biegunki/zaparcia.