Acerola – naturalna witamina C i nie tylko
Acerola bogata jest głównie w witaminę C, ale w jej miąższu znajduje się również witamina A, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz białko. Znaleźć w niej można również cenne minerały - wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, sód i cynk. Obecność flawonoidów oraz beta – karotenu sprawiają, że witamina C zawarta w roślinie tak dobrze się przyswaja, a całość stanowi bombę antyoksydacyjną. Sięgając po preparaty z witaminą C zawierające w swoim składzie acerolę możemy być pewni, że dostarczymy jej do organizmu znacznie więcej niż zażywając syntetyczne tabletki z kwasem L-askorbinowym. Acerola zawiera kilkunastokrotnie więcej witaminy C niż taka sama ilość cytryny, a dodatkowo warto pamiętać o innych jej składnikach.
Preparaty zawierające acerolę to liczna grupa w kategorii – preparaty wspomagające w okresie przeziębienia i grypy.
Acerola dla dzieci, w ciąży – kto może po nią sięgać?
Acerola to bezpieczny, naturalny składnik więc można ją podawać dzieciom w ilościach zalecanych przez producenta soku bądź innego produktu z acerolą.
Również acerola w ciąży może być stosowana. Acerola właściwości antyoksydacyjne ma na tyle korzystne, że dobrze wpływa na płód i jego rozwój oraz organizm matki, m.in. wspierając jej układ odpornościowy. Acerola tabletki bądź sok może być również stosowana w okresie laktacji.