Mleko modyfikowane do karmienia
Najlepszym pokarmem dla dzieci jest mleko mamy, jest to kwestia niepodważalna. Jednak zdarza się, ze z różnych przyczyn karmienie naturalne nie jest możliwe. Wówczas zadajemy sobie pytanie które mleko modyfikowane jest najzdrowsze? Mleko modyfikowane zawiera niezbędne składniki odżywcze dla prawidłowego rozwoju maluszków. Stworzone na podobieństwo mleka mamy. Może być podawane noworodkom od pierwszych dni życia. Witaminy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład mleka zapewniają zbilansowaną dietę. W ofercie apteki znajdują się mleka modyfikowane dla noworodków, niemowląt powyżej 6 miesiąca oraz juniorów czyli dzieci powyżej 1 i 2-go roku życia. Dostępne w opakowaniach o różnej gramaturze. W większych ekonomicznych i mniejszych opakowaniach gdy mleko modyfikowane służy do dokarmiania. Załączona miarka pozwala na dokładne odmierzenie porcji proszku. Instrukcja na opakowaniu pomaga w przygotowaniu posiłku.
Mleko modyfikowane przeciw kolkom
Kolka może wystąpić u dzieci między 3 tygodniem a 5 miesiącem życia. Bóle brzuszka, wzdęcia, gazy powodują płacz i rozdrażnienie. W ofercie apteki znaleźć można mleko modyfikowane z obniżoną zawartością laktozy. Nietolerancja laktozy może powodować zaburzenia żołądkowo jelitowe u dzieci. Niestrawiona fermentuje w jelitach. Kompozycja kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz błonnika pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Alternatywą dla dzieci z nietolerancją laktozy są tak zwane mleka bez laktozowe. Nie zawierają laktozy, przez co zmniejszą ryzyko występowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Które mleko modyfikowane nie uczula?
Wybór mleka modyfikowanego jest kluczowy w diecie każdego maluszka. Pokarm dostarcza niezbędnych składników do życia i prawidłowego rozwoju. W przypadku gdy, u dziecka pojawia się wysypka, biegunka lub intensywne ulewanie przypominające wymioty, wówczas warto zmianę mleka modyfikowanego skonsultować z lekarzem. W ofercie apteki znajdują się mleka modyfikowane hypoalergiczne, łatwiej przyswajalne. Zawierają białko, które w procesie produkcji zostało podzielone na mniejsze fragmenty. Zawierają także naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego przez co wspierają mikroflorę jelitową. Dodatek witamin wspomaga układ odpornościowy.