Szałwia-właściwości lecznicze
Szałwia to roślina ogrodowa, której surowcem leczniczym są liście. Zawierają one wiele cennych substancji w tym olejki lotne- głównie tujon i cyneol, garbniki, fenolokwasy, saponiny, flawonoidy, gorycze i kwasy tłuszczowe. Dzięki tym związkom, szałwia wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo, napary są wykorzystywane na prawidłowe trawienie oraz metabolizm cukrów i tłuszczów. Surowiec znalazł również swoje zastosowanie w kosmetyce, do produkcji szamponów przeciwłupieżowych oraz preparatów na trądzik i łojotok.
Niestety, pomimo cennych właściwości szałwii nie należy jej stosować u osób chorych na epilepsję oraz pacjentów, którzy przyjmują leki antydepresyjne i przeciwzakrzepowe. Ponadto, nie jest zalecane stosowanie rośliny u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Długotrwałe zażywanie rośliny może spowodować nudności i wymioty.
Szałwia na gardło i zapalenie jamy ustnej
Naturalne preparaty na ból gardła z szałwią działają przeciwzapalnie i osłaniająco. Redukują one ból i zaczerwienienie górnych dróg oddechowych, a właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe ograniczają rozwój infekcji.
Szałwię można również spotkać w produktach na afty i naturalnych pastach do zębów. Produkty te redukują podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej i odświeżają oddech.
Szałwia do picia na zdrowe trawienie
Herbata z szałwii stosuje się w zaburzeniach przewodu pokarmowego m.in wzdęciach, biegunkach, nudnościach. Preparaty te działają żółciopędnie- wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Dodatkowo, napary z szałwii do stosowania wewnętrznego pomagają w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Co więcej, roślina redukuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ilość szkodliwego cholesterolu LDL. Warto pamiętać, że ziołolecznictwo może być niewystarczające w przypadku nieprawidłowej gospodarki węglowodanów i cholesterolu. Odpowiednia diagnostyka i farmakoterapia to skuteczne środki w walce z cukrzycą i hipercholesterolemią.