Czy słodzik jest zdrowy?
Słodziki w tabletkach jeszcze do niedawna były wiązane z rzekomym zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworów. Przeprowadzone na ten temat badania u ludzi nie potwierdziły jednak tych doniesień. Słodzik w proszku lub innej formie nie wpływa niekorzystnie na zdrowie i jest bezpieczny, o ile jest spożywany w zalecanych dawkach. Udowodniono, że słodzik dla cukrzyków i osób, borykających się z nadmierną wagą pełni istotną rolę w leczeniu cukrzycy i normalizacji masy ciała. Słodzik zamiast cukru nie przyniesie jednak oczekiwanych efektów jeśli pacjent nie wprowadzi innych zdrowych nawyków i nie zmieni trybu życia. Słodziki w tabletkach zaspokajają potrzebę wielu pacjentów dotyczącą zwiększenia słodkości przyjmowanych posiłków.
Jaki słodzik najzdrowszy?
Słodziki to niskokaloryczne zamienniki tradycyjnego cukru. Nie są szkodliwe dla zdrowia i mogą być stosowane przez całe życie bez negatywnych konsekwencji. Zarówno słodzik w tabletkach, jak i słodzik w proszku ma nieco inny smak niż popularna sacharoza (cukier). Mimo że odczuwany słodki smak może być znacznie silniejszy, przy niektórych słodzikach można wyczuć charakterystyczną gorycz, która zwykle jest dość słabo wyczuwalna. Czasem warto wypróbować kilka słodzików, aby znaleźć taki, który najbardziej odpowiada danej osobie. Słodzik dla cukrzyków i innych osób, które chcą stosować niskokaloryczne zamienniki cukru ma określoną wartość ADI. Liczba ta pokazuje jaka ilość słodziku jest bezpieczna przy codziennym stosowaniu przez całe życie. Dla przykładu, ADI dla aspartamu wynosi 0-40 mg/kg masy ciała/dzień, a dla glikozydów stewiolowych 0-4 mg/kg masy ciała/dzień.
Słodzik zamiast cukru
Czym zastąpić cukier? Słodziki w tabletkach lub słodzik w proszku to zdrowsze zamienniki cukru. Ich stosowanie zalecane jest przede wszystkim diabetykom, czyli pacjentom cierpiącym na cukrzycę i wszystkim chorym, u których zdiagnozowano zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Po słodziki mogą też sięgnąć osoby zmagające się z nadwagą i otyłością. Słodzik zamiast cukru można wykorzystywać do słodzenia napojów, deserów i innych posiłków. Podczas przyrządzania pokarmów w temperaturze pokojowej, nie ma większego znaczenia który słodzik w tabletkach lub proszku wybierzemy. Natomiast podczas gotowania, pieczenia lub smażenia można sięgnąć po naturalny słodzik stewię, która jest odporna na temperaturę nawet do 200oC.
Słodzik zamiast cukru przeznaczony jest nie tylko dla osób dorosłych, ale również dla dzieci i nastolatków. Jaki słodzik najzdrowszy dla kobiet w ciąży? Kobiety ciężarne mogą korzystać z większości dostępnych słodzików w proszku i tabletkach. Powinny jednak uważać, aby nie przyjmować sacharyny. Jest to słodzik dla cukrzyków, który przenika przez łożysko. Nie wiadomo jaki wywiera wpływ na rozwijający się płód. Ze względów bezpieczeństwa, nie zaleca się więc tego słodziku kobietom w ciąży.