Morwa biała właściwości
Biała morwa jest bogata w naturalne związki m.in alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, kwasy fenolowe, witaminy i składniki mineralne. Obecnie, preparaty z morwy białej stosuje się w terapii chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w roślinie antocyjany, działają przeciwutleniająco- redukują ilość wolnych rodników, które są odpowiedzialne na uszkodzenie nabłonków. Te właściwości są szczególnie wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy poprzez obniżanie utlenionych form LDL (odpowiedzialnych m.in. za tworzenie się blaszki miażdżycowej).
Silnie działanie antyoksydacyjne znalazło swoje zastosowanie w dermatologii. Kosmetyki przeciwstarzeniowe z morwą białą, hamują stres oksydacyjny, który odpowiada za degradację kolagenu. Kremy roślinne zawierające morwę białą również regenerują zniszczony i uszkodzoną naskórek. Roślina świetnie sprawdza się w przypadku cery trądzikowej i dojrzałej.
Morwa biała herbata i tabletki na odchudzanie
Morwa biała suszona słynie z właściwości redukujących poziom cukru. Preparaty w formie naparów lub tabletek wspomagają równowagę glikemii i produkcję insuliny u osób w stanie przedcukrzycowym. Nie powinno się ich przyjmować wraz z lekami obniżającymi poziom cukru. Ponadto, składniki aktywne ziela hamują wchłanianie cukrów prostych. W konsekwencji zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej przez co ułatwiają odchudzanie.
Należy jednak pamiętać, że w przypadku cukrzycy leki i suplementy z morwą białą nie mogą być podstawą farmakoterapii. W tym przypadku dieta, aktywność fizyczna, samodyscyplina i samokotrola pacjenta, odpowiednie leczenie oraz diagnostyka to najważniejsze narzędzia do walki z cukrzycą.