Olej z wątroby rekina - właściwości
Olej z wątroby rekina jest substancją tłuszczową, pozyskiwaną z kilku gatunków ryb głębinowych m.in z wątroby rekina grenlandzkiego. W swoim składzie zawiera wiele cennych dla człowieka składników odżywczych. Wśród nich wyróżnia się: skwalen, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), alkiloglicerole oraz witaminy A i E oraz witaminę D. Każdy z nich pełni bardzo ważną rolę i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym:
- Skwalen - charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym - przyczynia się do usuwania nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Ponadto stymuluje działanie układu odpornościowego, uczestniczy w syntezie witaminy D, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Olej z wątroby rekina to najlepiej przyswajalne przez człowieka źródło skwalenu.
- Alkiloglicerole - uczestniczą w procesie syntezy białych krwinek. Wspomagają także pracę układu immunologicznego, zwiększając aktywność komórek odpornościowych m.in makrofagów.
Olej z wątroby rekina - wskazania do stosowania
Ze względu na zawartość wielu cennych składników, olej z wątroby rekina może być wartościowym uzupełnieniem codziennego menu. Wskazany dla osób o diecie restrykcyjnej, ubogiej w zdrowe tłuszcze oraz rozpuszczalne w nich witaminy, zwłaszcza witaminę A oraz witaminę D.
Pacjenci, którzy cierpią na nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, a także infekcje o podłożu bakteryjnym i grzybiczym, również powinni rozważyć stosowanie preparatów bogatych w olej z wątroby rekina. Lek dostępny na rynku, zawierający wysoką dawkę alkilogliceroli oraz cennych olejów, to dobry wybór dla osób z osłabioną odpornością.
Olej z wątroby rekina, ze względu na zawartość kwasów omega-3 o działaniu przeciwzapalnym, jest wskazany także w chorobach układu sercowo-naczyniowego.