Opis Olimp Nutramil Complex, proszek smak neutralny, 7 saszetek
Opis
Nutramil COMPLEX Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego o smaku neutralnym.
Dieta kompletna, wysokoenergetyczna, bezresztkowa.
Produkt granulowany - łatwy w rozpuszczeniu (7 saszetek).
Skład
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), nośniki - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sól potasowa kwasu ortofosforowego, aromaty, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyna sojowa, cytrynian sodu, substancja słodząca - sacharynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-a-tokoferylu - wit E; glukonian manganu, nikotynamid - niacyna, selenin sodu, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol - wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy - foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon - wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy - wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy.
Informacja żywieniowa: |
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g: |
100 g: |
Wartość energetyczna |
1254 kJ/
300 kcal |
1743 kJ/
417 kcal |
Białko
|
11,25 g |
15,6 g |
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza |
45 g
5,2 g
<0,058 g |
62,5 g
7,2 g
<0,08 g |
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT |
8,4 g
2,5 g
1,7 g |
11,7 g
3,5 g
2,4 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Sód |
170 mg |
236 mg |
Potas |
349 mg (17%*) |
485 mg |
Chlorki |
160 mg (20%*) |
222 mg |
Wapń |
182 mg (23%*) |
253 mg |
Fosfor |
140 mg (20%*) |
194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg (12%*) |
63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg (11%) |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg (20%*) |
2,8 mg |
Miedź |
200 mcg (20%*) |
278 mcg |
Mangan |
0,4 mg (20%*) |
0,56 mg |
Molibden |
10 mcg (20%*) |
14 mcg |
Selen |
11 mcg (20%*) |
15 mcg |
Chrom |
8 mcg (20%*) |
11 mcg |
Jod |
30 mcg (20%*) |
42 mcg |
Witamina A (mg RE) |
160 mcg (20%*) |
222 mcg |
Witamina D |
1 mcg (20%*) |
1,4 mcg |
Witamina E (mg α-TE) |
2,4 mg (20%*) |
3,3 mg |
Witamina K |
15 mcg (20%) |
21 mcg |
Witamina C |
16 mg (20%*) |
22 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg (20%*) |
0,3 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg (20%*) |
4,4 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg (20%*) |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 mcg (20%*) |
56 mcg |
Witamina B12 |
0,5 mcg (20%*) |
0,7 mcg |
Biotyna |
10 mcg (20%*) |
13,9 mcg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg (20%*) |
1,7 mg |
Osmolarność - 290 mOsm/l
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.
Właściwości
Właściwości, ze względu na które stosowanie preparatu jest uzasadnione:
Nutramil complex™ Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancję słodzącą. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych - białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
- braku apetytu o różnej etiologii;
- niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
- rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
- stanach po udarach i urazach;
- okresach przed- i pooperacyjnych;
- chorobach zapalnych jelit;
- zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
- resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02 g/100 kcal lub <0,025 g/100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex™).
Sposób użycia
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta - 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta -1-3 saszetki dziennie (300-900kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
- Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.
- Nie stosować w galaktozemii.
- Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.