Informacje podstawowe Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
ENSURE smak waniliowy proszek 400g
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku
Powoduje przyrost masy ciała
Poprawia sprawność fizyczną
Podnosi jakość życia
Zmniejsza ryzyko infekcji
Skład Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
Średnia zawartość w 100 ml / w przygotowanych 100 ml*
|
Wartość energetyczna: |
1799 / 420 kJ 428 / 100 kcal |
Białko: |
15,9 / 3,7 g |
Węglowodany: |
57,4 / 13,4 g w tym - Cukry 16,36 / 3,83 g - Laktoza < 0,05 / 0,01 g
|
Tłuszcz: |
14,0 / 3,3 g w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 / 0,3 g - jednonienasycone kwasy tłuszczowe 8,6 / 2,0 g - wielonienasycone kwasy tłuszczowe 3,18 / 0,74 g w tym : - Omega-3-FS 0,34 / 0,08 g - Omega-6-FS 2,8 / 0,7 g
|
Błonnik: |
4,3 /1,0 g w tym: - FOS 2,15 / 0,5 g - Inulina 2,15 / 0,5 g
|
SKŁADKNIKI MINERALNE |
Sód: |
0,36 / 0,08 g |
Potas: |
670 /157 mg |
Chlorek: |
550 /129 mg |
Wapń: |
450 /105 mg |
Fosfor: |
270 / 63 mg |
Magnez: |
80 / 19 mg |
Żelazo: |
2,4 / 0,6 mg |
Cynk: |
4,7 / 1,1 mg |
Mangan: |
1,4 / 0,3 mg |
Miedź: |
285 / 67 μg |
Jod: |
64 / 15 μg |
Molbiden: |
42 / 9,8 μg |
Chrom: |
23 / 5,4 μg |
Selen: |
22 / 5,1 μg |
WITAMINY |
Vit. A (RE): |
470 / 110 μg w tym - β-Karoten (RE) 20 / 4,7 μg
|
Vit. D3: |
4,8 / 1,1 µg
|
Vit. E (α-TE): |
7,9 / 1,9 mg
|
Vit. K1: |
21 / 4,9 µg |
Vit. C: |
54 / 13 mg |
Vit. B1: |
0,8 / 0,2 mg
|
Vit. B2: |
0,8 / 0,2 mg |
Vit. B6: |
1,0 / 0,2 mg
|
Vit. B12: |
1,5 / 0,4 μg |
Niacyna (NE): |
8,2 / 1,9 mg |
Kwas foliowy: |
130 / 30 μg
|
Biotyna: |
18 / 4,2 μg |
Kwas pantotenowy: |
4,2 / 1,0 mg |
Cholina: |
136 / 32 mg |
Woda: |
5g |
* Standardowe przygotowanie (233,8 g proszku / 1 litr wody)
Działanie Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
Dieta kompletna pod względem odżywczym
Zawiera pełnowartościowe białko, węglowodany, tłuszcze oraz komplet witamin i soli mineralnych
Dieta zbilansowana
Składniki odżywcze występują w proporcjach odpowiadających zapotrzebowaniu organizmu człowieka
Dieta bezresztkowa
Atrakcyjny smak waniliowy
Wskazania Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
Do postępowania dietetycznego u osób z objawami niedożywienia oraz u osób, u których istnieje ryzyko niedożywienia,
Dawkowanie Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
Sposób przygotowania:
Aby przygotować 250 ml diety, należy do szklanego naczynia wlać 210 ml zimnej, przegotowanej wody. Następnie ciągle mieszając wsypać powoli 6 miarek (miarka załączona do opakowania) lub 54,1g proszku Ensure. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. 100 ml roztworu przygotowanego zgodnie z powyższą instrukcją dostarcza około 100 kcal. Z jednego opakowania 380 g można przygotować siedem porcji po 250 ml.
Ensure - różnorodne możliwości użycia:
Po rozpuszczeniu w wodzie można spożywać jako napój
Proszek można stosować do wzbogacania pożywienia naturalnego w białko, witaminy i składniki mineralne:
dodając do dań na zimno: sorbetów owocowych i lodów
dodając do dań na ciepło: zup, gotowanych warzyw, sosów mięsnych
Przeciwwskazania Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie. Nie stosować w galaktozemii.
Informacje dodatkowe Ensure, proszek smak waniliowy, 400 g
Po otwarciu puszki należy ją przykryć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, ale nie w lodówce. Zawartość puszki zużyć w ciągu 3 tygodni. Przygotowany roztwór należy spożyć natychmiast lub przechowywać w lodówce pod przykryciem, nie dłużej niż 24 godziny.
Dieta może być stosowana jako jedyne źródło pożywienia lub jako uzupełnienie odżywiania naturalnego. Produkt należy stosować pod kontrolą lekarza. Nie stosować u pacjentów z galaktozemią. Nie podawać drogą pozajelitową.
Właściwości potwierdzone badaniami klinicznymi
Lipschitz DA, et al. JPEN, 1985; 9:343-347
Payette H, et al. J Am Diet Assoc, 2002; 102:1088-1095
Gray-Donald K, et al. J Am Coll Nutr,1994; 13:277-284
Gray-Donald K, et al. J Nutr, 1995; 125:2965-2971
Beattie AH, et al. Gut, 2000; 46:813-818
Edington J, et al. Clin Nutr, 2004; 23:195-204
Woo J, et al. Age and Ageing, 1994; 23:40-48