Informacje podstawowe Diflos 60, kapsułki, 20 szt.
Diflos 60 jest produktem w postaci kapsułek, zawierającym mikroenkapsulowane, żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).
Skład Diflos 60, kapsułki, 20 szt.
Działanie Diflos 60, kapsułki, 20 szt.
Mikroenkapsulacja to nowoczesna i unikatowa technologia produkcji. Mikroenkapsulacja pozwala na zwiększenie bezpieczeństwa produktu poprzez zwiększenie jego stabilności oraz zapewnienie dłuższego terminu przydatności do użycia. Efektywność kolonizacja jelita przez mikroenkapsulowane bakterie probiotyczne jest bardziej efektywna niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki.
Lactobacillus rhamnosus GG – idealny szczep bakteryjny Lactobacillus rhamnosus GG będący głównym składnikiem produktu Diflos 60:- jest szczepem pochodzenia naturalnego: został wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka,
- posiada klasyfikację i kod taksonomiczny zgodnie z wytycznymi FAO/WHO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia),
- ma potwierdzony w wielu badaniach klinicznych korzystny wpływ na organizm człowieka (900 badań i publikacji):
a. obniża ryzyko wystąpienia objawów ubocznych antybiotykoterapii, takich jak ból brzucha i luźne stolce,
b. zmniejsza częstość występowania biegunki u dzieci przebywających w szpitalach,
c. zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych, a dla infekcji trwających dłużej niż 3 dni,
d. zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. kolką) u niemowląt, objawiające się płaczem i rozdrażnieniem,
e. zmniejsza częstość występowania zakażeń dróg oddechowych wywołanych przez rinowirusy u niemowląt,
- może być stosowany razem z antybiotykiem, ponieważ posiada zerowy potencjał przenoszenia plazmidów.
Wskazania Diflos 60, kapsułki, 20 szt.
Diflos 60 jest przeznaczony dla dzieci powyżej 3 lat i dorosłych.
Diflos 60 jest wskazany do postępowania dietetycznego:- w czasie i po antybiotykoterapii,
- w biegunkach o różnej etiologii,
- w stanach obniżonej odporności organizmu.
Dawkowanie Diflos 60, kapsułki, 20 szt.
Należy stosować pod nadzorem lekarza..
W czasie doustnego przyjmowania antybiotyków, jak również po antybiotykoterapii5 x 109 LGG 1 raz na dobę w trakcie antybiotykoterapii i 4 tygodnie po - 1 kapsułki
W biegunkach o różnej etiologii6 x109 LGG 2 razy na dobę przez 5 dni - 1 kapsułka 2 razy na dobę.
W stanach obniżonej odporności organizmu1 x 109 LGG 1 raz na dobę przez 3 miesiące - 1 kapsułka.
Prawidłowe funkcjonowanie naturalnej mikroflory jelitowej3 x 109 LGG 2 razy na dobę przez 2 miesiące - 1 kapsułka.
Kapsułkę należy połknąć i popić szklanką zimnego lub ciepłego płynu (np. woda, mleko, sok owocowy). Kapsułkę można również otworzyć, a jej zawartość rozpuścić w płynie (jak wyżej) i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania Diflos 60, kapsułki, 20 szt.
Produkt zawiera żywe kultury bakterii, które są wrażliwe na ciepło. Dlatego nie należy narażać ich na działanie źródeł ciepła, promieni słonecznych oraz na gwałtowne zmiany temperatur. Przechowywać należy w suchym miejscu, w temperaturze nie przekraczającej 25°C.
Diflos 60:
- przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza,
- nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia,
- nie zawiera białek mleka, laktozy, glutenu i może być podawany osobom, które nie tolerują tych składników,
- nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego,
- nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik produktu.