Informacje podstawowe Olimp Nutramil Complex Diabetic, baton smak czekoladowo-malinowy, 60 g
Olimp Nutramil Complex Diabetic, smak czekoladowo-malinowy, baton – środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą oraz zaburzeniami metabolizmu glukozy. Odpowiedni podczas niedożywienia lub w ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworowa, rozległymi oparzeniami, anoreksja), a także w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji. Produkt bogaty w białko, wysokoenergetyczny, wysokobłonnikowy. Zawiera kompozycje niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety.
Smak: smak czekoladowo-malinowy.
Skład Olimp Nutramil Complex Diabetic, baton smak czekoladowo-malinowy, 60 g
32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymującą wilgoć – glicerol; aromaty, ok. 1,5% malina liofilizowana, węglan wapnia, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (tłuszcz kakaowy 10-12%), cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
Wartość odżywcza |
100 g |
60 g |
Wartość energetyczna |
1599 kJ / 383 kcal |
969 kJ / 230 kcal |
Tłuszcz |
17 g |
10,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,2 g |
5,2 g |
Węglowodany |
21 g |
12,6 g |
w tym cukry |
14 g |
8,4 g |
Błonnik |
15 g |
9 g |
Białko |
29 g |
17,4 g |
L-leucyna |
5 g |
3 g |
Sól |
0,42 g |
0,25 g |
Witamina A ( µg RE) |
274 µg |
164,4 µg |
Witamina D |
8,6 µg |
5,2 µg |
Witamina K |
26 µg |
15,6 µg |
Witamina C |
70 mg |
42 mg |
Tiamina |
0,7 mg |
0,4 mg |
Ryboflawina |
0,86 mg |
0,52 mg |
Witamina B6 |
0,86 mg |
0,52 mg |
Niacyna (mg NE) |
7 mg |
4,2 mg |
Kwas foliowy |
82 µg |
49,2 µg |
Kwas pantotenowy |
2,6 mg |
1,6 mg |
Biotyna |
19 µg |
11,4 µg |
Witamina E (mg α-TE) |
7 mg |
4,2 mg |
Sód |
166 mg |
99,6 mg |
Chlorki |
131 mg |
78,6 mg |
Potas |
310 mg |
186 mg |
Wapń |
548 mg |
328,8 mg |
Fosfor |
252 mg |
151,2 mg |
Magnez |
66 mg |
39,6 mg |
Cynk |
3,9 mg |
2,3 mg |
Jod |
39 µg |
23,4 µg |
Selen |
13 µg |
7,8 µg |
Mangan |
0,7 mg |
0,4 mg |
Chrom |
10 µg |
6 µg |
Molibden |
52 µg |
31,2 µg |
Produkt zawiera mleko i soję. Może zawierać jaja, orzechy, orzeszki ziemne (arachidowe), gluten, nasiona sezamu.
Wskazania Olimp Nutramil Complex Diabetic, baton smak czekoladowo-malinowy, 60 g
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy, w występowaniu niedożywienia lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworowa, rozległymi oparzeniami, anoreksja), a także w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji.
Dawkowanie Olimp Nutramil Complex Diabetic, baton smak czekoladowo-malinowy, 60 g
Stosować według zaleceń lekarza. 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety. Odpowiednio do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz na wartości odżywcze.
Sposób użyciaProdukt gotowy do spożycia.
Informacje dodatkowe Olimp Nutramil Complex Diabetic, baton smak czekoladowo-malinowy, 60 g
Przechowywać i transportować w temperaturze od 15°C do 22°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych, nagłych zmian temperatury i wilgoci. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Przeciwwskazania i środki ostrożnościProdukt przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Jest niekompletny pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie. Nie stosować w przypadku nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.